Mevzuat

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI GÜVENLİK

VE SİYASET UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi (UGSAM)’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Uluslararası güvenlik ve uluslararası politika alanlarındaki güncel gelişmeleri takip etmek.

b) Merkezin görev alanıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapmak, akademik faaliyetler organize etmek, uygulama projeleri planlayarak yürütmek.

c) Ulusal ve uluslararası düzeyde bu alanlarda faaliyet yürüten kurum, kuruluş ve akademisyenlerle ortak çalışmalarda bulunmak ve işbirliği kurmak.

ç) Belirtilen alanlarla ilgili eğitim programları hazırlamak, basılı ve elektronik ortamda bilimsel yayınlar ve raporlar ortaya koymak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Türkiye’nin bölgesel konumu göz önünde bulundurularak değişen dünya koşullarında uluslararası güvenlik ve siyaset alanındaki gelişmelerden ne derece etkilendiği ve bu değişimleri ne derece etkilediğine yönelik inceleme ve araştırmalar yapmak.

b) Merkezin faaliyet alanına giren konularda çalışmalarda bulunan ulusal ve uluslararası, resmi veya özel kurumlar ve bilim adamlarıyla işbirliğinde bulunmak, eğitim programları hazırlamak, konferans, seminer ve benzeri faaliyetlerde bulunmak, uygulama ve araştırma projeleri gerçekleştirmek, bu projelere kaynak yaratmak.

c) Ulusal ve uluslararası bir elektronik iletişim ağı kurmak, bilimsel araştırma ve incelemeler sonucunda elde edilen bilgileri kitap, makale ve rapor halinde çevrimiçi ve/veya basılı yayımlamak.

ç) Çalışma alanları ile ilgili konularda kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara danışmanlık hizmeti vermek.

d) Yurt içindeki ve yurt dışındaki üniversiteler, akademiler ve enstitüler ile öğretim elemanı, araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerin araştırma amaçlı değişimini sağlamak.

e) Araştırma ve eğitim çalışmalarını yürütmek üzere Merkezin çalışma alanlarında alt birimler ve proje grupları oluşturmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitede tam zamanlı çalışan, ilgili bölümlerden mezun ve konu ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyimi olan öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdürün teklifi ve Rektörün onayıyla, Üniversitenin öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdüre, görevi başında olmadığı zamanlarda yardımcısı vekâlet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse aynı usulle yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil, Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

b) Merkezin idarî işlerini yürütmek.

c) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, toplantı gündemini belirlemek ve alınan kararları uygulamak.

ç) Merkez bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarının faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek, koordine etmek, denetlemek.

d) Merkezin yıllık faaliyet ve dönem raporlarını Yönetim Kurulu onayı sonrası Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları da dâhil olmak üzere, Merkezin çalışma alanı ile ilgili bilimsel faaliyetlerde bulunan ve en az doktora unvanına sahip Üniversite öğretim elemanları arasından, Müdürün teklifi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen beş üye dahil olmak üzere toplam en fazla sekiz üyeden oluşur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu en az iki ayda bir olağan olarak salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Müdür gerekli gördüğü durumlarda veya üyelerin yarıdan bir fazlasının yazılı talebi üzerine Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Üç defa üst üste Yönetim Kurulu toplantısına özürsüz katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden düşer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ile ilgili plân ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak, Merkezin idarî ve teknik personel ihtiyacını belirlemek.

b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Rektörün onayına sunmak.

c) Merkez bünyesinde kurulacak çalışma gruplarını oluşturmak ve bu gruplarda görevlendirilecek adayları tespit etmek.

ç) Yurt içindeki ve yurt dışındaki bilim, araştırma, inceleme kurumları, özel ve kamu kuruluşları, vakıf ve derneklerle işbirliği yaparak amaçlarına uygun proje, program ve karşılıklı yardımı gerçekleştirmek.

d) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği konuları değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin amacı doğrultusunda farklı alanlarda çalışma yapan kişi ve/veya tüzel kişi temsilcileri arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen en fazla on üyeden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu, Müdürün daveti üzerine yılda en az bir kez olağan olarak toplanır. Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder.

(2) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmeler yapmak ve istişari nitelikte görüş bildirmek ve önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 14 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü yürütür.